Thursday, 27 February 2014

ROOTS REVIVAL ROMANIA - o uluitoare revizitare a rădăcinilorExistă uneori în viață momente în care vrei să rupi ritmul, să ieși din cursa în care alergi și să plonjezi cu totul, dar absolut cu totul, în ceva nou, de neegalat, surprinzător și frumos. Și să te bucuri... Pur și simplu să simți câteva minute DOAR BUCURIE. 

Și este uneori atât de greu să poți face ruperea aceasta de ritm chiar în spațiul în care te învârți zi de zi... 

Și totuși uneori se poate! 

Nici nu știu cum am reușit luni seara ca, în mai puțin de o oră, să fug dintr-o întâlnire de aproape trei ore, să-mi schimb ținuta și să ajung la Ateneul Român. Aveam invitație la un concert oferit de SensiBlu: ”ROOTS REVIVAL ROMANIA. O călătorie jazzistică în inima folclorului românesc”. 

Când s-a stins lumina în sală, eram încă în stare de alertă. Mii de fire mă țineau conectată la ritmul acelei zile. A fost însă suficient să aud primele note ca să mă eliberez: vocea uluitoare și răscolitoare a Mariei Casandra Hauși, o tânără artistă din Maramureș, dedicată Doinei românești, a umplut Ateneul cu cântecul ei plin de emoție și de forță, fără a avea o prezență fizică de la început. 

 
Maria Casandra, pe scenă, după o trecere răscolitoare prin public. Sursa foto: Roots Revival Romania
Când a intrat în sală, pe culoarul din spatele scaunelor, și s-a îndreptat cu pași lenți, doinatici, spre scenă, publicul părea deja prins în notele profunde și puternice. Am simțit cum mă răscolește pe dinăuntru, mă rupe de prezent și mă duce într-un timp imemorial, atât de departe și, totuși, atât de aproape: Timpul rădăcinilor... Pentru că tradițiile de fapt fac parte din noi, ne hrănesc la rădăcină. 

Iar din acel moment, timp de o oră și jumătate, am înlocuit ritmul meu obișnuit cu un mix de ritmuri din alte lumi: din Maramureș, de la Maria Tănase, din Iran, din spațiul eurasiatic.

Și totuși ROOTS REVIVAL ROMANIA nu este un concert folcloric. Ci o revizitare și o reinterpretare a creației tradiționale, atât prin filtrul modern al jazzului, cât și prin filtrul altor culturi: proiectul a fost creat de un artist iranian, Mehdi Aminian, pasionat de combinația inedită între diferitele tradiții muzicale și improvizația jazz. L-a pus în practică împreună cu Peter Hurley, un prieten din Irlanda, care s-a mutat in Romania acum 20 de ani și care a organizat proiecte etnografice de succes în Maramureș. În proiectul actual mai sunt artiști din șase culturi diferite – România, Turcia, Germania, Marea Britanie, Armenia, Spania

Dragobetele cu Roots Revival - Ateneul Roman. Sursa foto: Roots Revival Romania
 
Începutul a fost în 2013, când, la invitația lui Mehdi Aminian, muzicieni excepționali din mai multe țări (Irlanda, Liban, Turcia, Armenia, Moldova si Romania) s-au cufundat timp de o săptămână în stilul de viață tradițional al oamenilor Maramureșului, în obiceiurile și credințele lor. Experiența a prins viață în muzică, interpretată la Cimitirul Vesel din Sapânța și la Bucuresti și înregistrată pe un CD -  "Roots Revival Romania" - Chapter one: Maramures.  

In 2014, "Roots Revival Romania" a organizat un turneu în patru orașe din România (Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara și București), între Dragobete și Mărțișor, îmbogățit de vocea Mariei Casandra, ca artist invitat, și de repertoriul Mariei Tănase transpus într-o cheie nouă. "Frumusețea unui astfel de demers muzical consta în faptul că nu știi de la început către ce te îndrepți. Ai o bază sonoră de la care pornești, iar apoi fiecare aduce în proiect parte din sufletul său”, spune Mehdi Aminian, care arată și că spectacolul din acest turneu a fost creat practic de la zero, cu o săptămână înainte de primul concert, odată cu întâlnirea celor șapte artiști la București pentru repetiții. 

Pe 1 martie, concertul poate fi audiat la Sala Radio! Vi-l recomand! 

Alte detalii sunt aici.

No comments:

Post a Comment